За първи път в България имплантираха изкуствен менискус

За първи път в България имплантираха изкуствен менискус За първи път в България в Университетска болница "Софиямед" бе успешно имплантиран изкуствен менискус.
Операцията, извършена на 38-годишния пациент, се осъществи от екипа на завеждащия Клиниката по артроскопска травматология доц. д-р Антони Георгиев.
Според хирурзите операцията на пациента е преминала успешно и те се надяват след осъществяване на следоперативната рехабилитационна програма, пациентът да се възстанови напълно до нормални натоварвания и функции на оперирания крайник.
Имплантирането на синтетичен (изкуствен) менискус се прилага при определени показания, свързани с вида на увредата, състоянието на хрущяла на ставата, възрастта на пациента.
Към новия тип артроскопска операция може да се пристъпи веднага след травма, ако скъсването е такова, че трябва да се отстрани целият менискус или голяма част от него, или пък когато години след отстраняване на голям процент от менискуса се появят оплаквания. Имплантирането на изкуствен материал е един от най-новите методи за заместване на отстранена част от менискуса. Той се прилага чрез оперативна техника, която е изключително артроскопска, което позволява да се извърши с абсолютно задължителната прецизност и минимална хирургична травма.
До този момент такива операции се правеха в САЩ и само в някои страни в Европа, но не и в България.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД