Шефън на НЗОК: Намаляване на цените на клиничните пътеки няма да има

д-р Глинка КомитовСправянето с бюджета на НЗОК ще е най-голямата трудност в управлението на касата до края на 2015 г. Това казва в интервю за „24 часа” новият управител д-р Глинка Комитов. По думите му, ще е трудно и тази година да се мине без актуализация на бюджета. Той обаче изразява надежда новата методика за плащане да помогне. Тя съдържа инструменти, които могат да използват болничните мениджъри. За лекарствата няма такова нещо, макар че скоро ще излезе нова наредба, която ще даде възможност да договаряме отстъпки. По-късно ще бъде въведен електронният търг и очаквам, че тези мерки ще помогнат за овладяване на лекарствените разходи, коментира д-р Комитов и допълва, че ще има стабилна прогноза за бюджетното състояние за 2015 г. през юни, когато изтичат първите три месеца по новата методика.
Според него, притеснения относно новата методика не трябва да има. Ако трябва, ще запозная директорите с нормативната уредба и възможностите, които дава. Да не говорим, че ако се стигне до съдебна процедура по повод на неплатена дейност, винаги се отсъжда в полза на изпълнителя на медицинска помощ. Аз трябва да се притеснявам, ако се стигне до актуализация на бюджета, не те, коментира шефът на НЗОК и прогнозира, че дори да се очертае дефицит в бюджета на касата, намаляване на цените на клиничните пътеки няма да има.
Д-р Комитов отново се спира на контрола и казва, че очаква най-голяма съпротива по отношение проверките на трудовите договори от страна на касата. Искам да гледаме и гражданските договори, и договорите с други лечебни заведения, за да видим дали специалистите, чрез които болницата е сключила договор за съответната пътека, наистина работят на това място, или само са си дали дипломите. Ще проверяваме дали договорите са същите, каквито са били заявени при подписването, обяснява той, но отбелязва, че реален контрол в системата няма да има, докато не се въведе е-здравеопазването.
Това, което със сигурност ще направи тази година, e в сферата на прозрачността. Всички видове разпределение на парите ще бъдат обявени на сайта на касата - първо по районни каси и след това по болници. Още от следващия месец бюджетите на болниците ще бъдат публикувани на сайта, както беше при предишния ни мандат в управлението на НЗОК. Същото важи и за лекарствата. Това е публичен ресурс и хората имат право да знаят къде и за какво отиват парите им, то е гарантирано от Закона за достъп до обществена информация, казва д-р Комитов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД