Етичната лекарска комисия засега няма да се произнася за случая с дипломата на д-р Вуцов

д-р Георги БакоевРегионалната комисия по лекарска етика в Стара Загора няма да излезе с каквото и да било становище по казуса с дипломата на д-р Иван Вуцов, докато не станат ясни резултатите от прокурорската проверка. Това заяви след вчерашното заседание на комисията д-р Георги Бакоев, председател на Регионалната лекарска колегия.
Отново вчера министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че тече проверка за истинността на дипломата по кардиология на завеждащия Инвазивна кардиология в Университетската болница д-р Иван Вуцов. Към момента има данни за фалшива диплома, но нека все пак проверката да приключи, каза министър Москов и определи като интересен факта, че д-р Вуцов не е имал проблем с документите, докато е бил в частна болница, но когато отишъл в държавната, случаят е бил раздухан.
От своя страна Заместник-ректорът на Медицинския университет в София проф. Алексей Алексеев заяви по националното радио, че дипломата на д-р Иван Вуцов за специалност „Кардиология“ е фалшива и придобита чрез измама.
На базата на този документ по-късно лекарят, който завежда отделението по инвазивна кардиология в Университетската болница в Стара Загора, е придобил и сертификат за инвазивна кардиология.
Проф. Алексей Алексеев обясни каква според него е била схемата на измамата. Преди години д-р Вуцов е обявил в пресата дипломата си за „Вътрешни болести“ за изгубена и поискал от Медицинския университет дубликат за нея. След това, с номера на дубликата изработил, според адвоката му - не той самият, фалшивото свидетелство по „Кардиология“. Представил го пред държавната изпитна комисия и поискал разрешение да се яви на изпит по „Инвазивна кардиология“. След кратък курс придобил сертификат за инвазивен кардиолог. Когато от Медицинския университет разбрали за измамата, отнели правомощията му за кардиолог и инвазивен кардиолог. Това обяснява защо д-р Вуцов не фигурира в изпратения от университета до НЗОК списък на инвазивните кардиолози в България.
Д-р Вуцов не е заличен като кардиолог и инвазивен кардиолог от електронния регистър на лекарите в България. Ние не сме инстититуцията, която може да отговори дали той е виновен или не. Във вторник ще имаме заседание на УС на Регионалната лекарска колегия. Най-вероятно на него отново ще говорим за този случай, но не очаквайте да предприемем някакви мерки, докато не се произнесе прокуратурата, каза още д-р Бакоев.
Софийската прокуратура е образувала досъдебно производство по случая с дипломата на д-р Вуцов на 25 януари.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД