Хазната да поеме осигуряването на още ена група граждани, предложи министър Москов

Хазната да поеме осигуряването на още ена група граждани, предложи министър МосковВъпреки че държавата осигурява здравно над половината население, за което дава нищожна част от общия бюджет от здравни вноски, министър Петър Москов обеща вчера хазната да поеме осигуряването на още една група граждани - "непопадащи в социалните мрежи на държавата, но имащи усещането, че са социално слаби". Все още не е ясно кои по-точно ще са тези граждани, нито как това би се отразило на бюджета на касата, тъй като по закон държавата плаща минимални суми за осигурените от нея - 4% от минималния осигурителен доход.
Ако сте социално слаб, за да започне държавата да ви покрива здравните осигуровки, трябва да отговаряте на много изисквания.
Нека да кажем, че здравноосигурени през държавата са пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща, обясни Москов. Той дори обяви, че промяната е записана в промените на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), предложени от МЗ, които в момента се гледат на първо четене в парламента. Във внесения от НС проект обаче подобен текст няма.
Към момента 9 категории лица се осигуряват за здраве с пари от бюджета - деца, студенти, пенсионери, бедни, на социално подпомагане, полицаи, военни, служители на държавната администрация, работещи в системата на правосъдието. Те са над 4 милиона души и за тази година за тях държавата ще плати 978 млн. лв., тъй като пенсионерите, бедните и децата се осигуряват върху половината от минималния осигурителен доход от 420 лв. За сравнение: 2 млн. работещи и работодателите им ще внесат малко над 2 млрд. лв. Въпреки че държавата е обхванала почти всички социално уязвими групи, има една категория от около 230 000 души - продължително безработни, които нямат право на социално подпомагане. Те се третират като самоосигуряващи се, затова и обикновено не плащат вноските си. Вероятно на част от тези хора тепърва ще се помага. Промените в ЗЗО предвиждат постепенно повишаване на сумата, която държавата плаща, като едва след 10 години хазната ще осигурява върху 100% от минималния доход.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД