Зам.-министърът на МЗ д-р Ваньо Шарков: Няма да търпим повече мърлящина и некомпетентност

д-р Ваньо ШарковСпешната помощ, наредбата за специализация на младите колеги, премахването на лимитите при плащане на трансплантации, приемането от Висшия медицински съвет на концепцията за реформи в здравеопазването, както и на програмата за майчино и детско здравеопазване. Това посочва зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков.
Едно от първите неща, с които стартирахме, беше изработването на стандарт за индикатори за качество. Не гледаме на болниците като на нещо, което да се закрие, а което трябва да бъде стимулирано, за да оказва медицинска помощ в обем, достъпност и човечност, създаващи усещане за удовлетвореност от страна на пациентите. Който не може да отговори на потребностите на българските граждани от здравеопазване, сам ще се закрие. И това не важи само за болниците, а за всяка структура от системата.
Не можем повече да толерираме мърлящина, липса на компетентност, безхаберие и отношение към пациентите единствено като към касичка, казва д-р Шарков.
По отношение на акредитацията на болниците пък той коментира: В наредбата за акредитация е записано, че един от елементите, по които се дава оценка на лечебното заведение, е анкета сред пациентите за тяхната удовлетвореност. Без това болницата няма как да получи акредитация. На второ място, има изработени европейски методологии за оценка на удовлетвореността на пациентите, които включват редица критерии като степен на информирано съгласие, болка, обяснение на всички клинични процедури и т.н. Това не е откритие на топлата вода, а просто за първи път го свързваме с финансирането на лечебното заведение. По думите му, това ще спести нерви и здраве и на пациентите, и на лекарите.
Зам.-здравният министър е категоричен, че болниците не трябва да са търговски дружества. Готов съм да споря с всеки, който твърди, че това са предприятия, които имат търговска дейност, произвеждат нещо и го продават на някой друг, и то на печалба. Въпросът е юридически, в него няма медицина, и то от години, казва д-р Шарков.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД