Над 5000 българи се лекуват годишно в Турция

Дурсун Али ШахинОколо 150 хил. чужденци годишно получават лечение в турски здравни заведения, а още толкова търсят естетични интервенции там. Над 5 хил. от тях са български граждани, като България се нарежда сред основните потребители на онкологични терапии в южната ни съседка.
Това обяви областният управител на Одрин Дурсун Али Шахин.
По неговите думи Одрин има за цел да стане център на здравния туризъм на Балканите. Градът разчита предимно на географското си положение - там се събират границите на три държави - Турция, България и Гърция.
При това Одринските лечебни заведения имат много добра медицинска база - академични и частни болници, както и медицински факултет, посочва още Шахин.
По данни на здравното ведомство над хиляди български граждани се лекуват от ракови заболявания в Турция всяка година, основно по технологията „кибер нож".
Този вид радиационна хирургия е най-безопасният безкръвен метод за лечение на тумори.
Той позволява прилагането на много високи дози лъчение в малко на брой сесии - от два до пет курса, при които туморът се атакува с голяма точност, без да се засягат страничните здрави тъкани и органи около него.
С киберножа туморите се третират изключително прецизно навсякъде в тялото - мозъка, белите дробове, панкреаса, простата. Този метод се използва в определени случаи и атакува тумори, които обикновено са недостъпни за останалите радиохирургични методи.
При рак на белия дроб, при който достигането до тумора е изключително трудно, успеваемостта на тази интервенция е 80-85%, при рак на панкреаса - 50-60%, а при рак на простатата - около 90 на сто.
Една такава услуга струва между 7 и 15 хил. евро. Така от таксите за това лечение всяка година от България изтичат около 1 млн. евро към Турция.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД