Етичната комисия на БЛС ще се произнесе по случая "Д-р Вуцов" след екзактна проверка на фактите

Етичната комисия на БЛС ще се произнесе по случая "Д-р Вуцов" след екзактна проверка на фактитеКазусът с документите на д-р Вуцов ни е известен от септември 2014 г., когато ни беше изискана писмена справка от 4-то РУП на СДВР, в която ни искат съответните дипломи и копия на сертификатите на д-р Вуцов. Това наложи да проведа разговори със съответните длъжностни лица, за да изясня с каква цел ни ги искат. И тогава ми беше обяснено, че от МУ–София са изпратили сигнал, в който уведомяват МВР, че д-р Вуцов е представил неистинско копие на свидетелство по специалността кардиология, както и молба да му бъде издаден сертификат за поставяне на пейсмейкъри. Това заяви пред БНР юрисконсултът на старозагорската болница „Тракия“ Валентин Димитров.
Казусът, за който говори Димитров, е с лекаря от Стара Загора д-р Иван Вуцов, за когото излезе информация преди дни, че работи с фалшиво свидетелство по специалността кардиология. В момента той е завеждащ отделение по инвазивна кардиология в старозагорската болница, а до началото на октомври миналата година е работил в кардиологичното отделение на болница „Тракия“.
По случая тече проверка на здравното министерство и на касата, а в прокуратурата е образувано досъдебно производство на 2 февруари. До следващия ден директорът на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора доц. Йовчо Йовчев не е бил запознат с проблема, стана ясно от собствените му думи. Казаното от него също така изясни, че не става въпрос за свидетелство по кардиология, а за такова по инвазивна кардиология. Той изреди документите на д-р Вуцов, с които лечебното заведение разполага - дипломи по: магистратура медицина, вътрешни болести, копие на диплом по кардиология и копие на свидетелство по инвазивна кардиология и отбеляза, че не той е човекът, който ще каже дали даден документ е фалшив или истински. По думите на доц. Йовчев, свидетелството на д-р Вуцов по инвазивна кардиология е издадено през 2011 г.
Информацията от РЗОК-Стара Загора, за това, че д-р Вуцов не фигурира в електронния регистър на инвазивните кардиолози, доц. Йовчев не можа да обясни. Той обаче информира, че лекарят вероятно ще излезе в неплатен отпуск до приключване на всички проверки на документите му.
Днес официално е изпратено писмо до етичната комисия в Стара Загора, с което искаме комисията да се заеме със случая и съответно да бъдем уведомени. Това каза председателят на Етичната комисия на БЛС д-р Петко Загорчев. Той обясни, че комисията се е самосезирала по случая от медиите и уточни: Ние ще заемем позиция тогава, когато фактологията бъде екзактно проверена, защото авторитетът на всеки лекар трябва докрай да бъде защитаван на база факти.
Д-р Загорчев посочи, че за да няма подобни проблеми, всички документи на лекарите, засягащи квалификацията им, трябва да се вписват в електронен регистър.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД