Болниците искат с 40 млн. лв. повече

Болниците искат с 40 млн. лв. повечеКогато болницата надвишава бюджета си за месеца, ще записва пациенти за планово лечение и операции в листи на чакащите. Това предвижда приета вчера от кабинета методика.
Болниците отчетоха извършени медицински грижи през февруари за над 160 млн.лв. С впечатляващата сума те поставиха „рекорд“ от старта на разходването на парите за системата за 2015 г., съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.
Бюджетната година за институцията всеки път започва от декември, като отработените тогава диагностики и лечения се плащат през януари.
За декември 2014-а Надзорният съвет бе утвърдил лечебните заведения да получат 119,6 млн. лв. Те обаче „фактурираха“ 155,3 млн. лв. или с 35,6 млн. лв. повече.
За януари таванът бе сложен на 118,9 млн. лв., но болниците го надвишиха с 38,39 млн., лв. като поискаха да им платят 157,3 млн. лв. А сега при лимит от 120 млн. лева за февруари, искат с 40 млн. лв. повече или цели 160 млн. лв.
Настоящото ръководство на НЗОК ще изпрати тревожните данни на здравния министър д-р Петър Москов, за да види кой от директорите на болниците не спазва бюджетната рамка. Той още преди няколко седмици се зарече да иска оставка на мениджърите, които не се справят.
Правителството вчера одобри важната методика за остойностяване на медицинската помощ, на която се разчита да обуздае разходите в сектора.
Според нея, ако болниците, надхвърлят прогнозния си бюджет за месеца, могат да разполагат с още 5% от средствата, заложени за съответното тримесечие. Втората стъпка е при форсмажорни обстоятелства, директорът на болницата да уведоми шефа на районната каса и в писмо до него да поиска допълнителни пари.
"Здравна поща"
То ще се разгледа от надзора на НЗОК и ако той реши, сумата ще се отпусне.
Новост в приетата от правителството вчера методика: НЗОК ще плаща и за пациенти, дори и да не са изпълнени всички процедури по време на хоспитализацията, ако единствената причина за това е, че болният доброволно и преждевременно си е тръгнал.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД