Само една трета от болниците със система за регистрация на пациенти

Само една трета от болниците със система за регистрация на пациентиСамо една трета от болниците са въвели система за регистрация на приетите и изписани пациенти - малко преди да изтече крайният срок 1 април. Така 230 от общо 360 лечебници са заплашени да останат без плащания от здравната каса.
Условието да получат пари от НЗОК само след въвеждане на данните в единната регистрационна система е договорено между НЗОК и лекарския съюз и е заложено в Националния рамков договор за 2015 г.
Срокът няма да се удължава. Всички директори на болници са предупредени за изискването, по което ще получат заплащане от НЗОК за извършените в тях дейности.
Оказва се обаче, че 20 дни преди крайния срок по-голямата част от лечебниците все още не са закупили необходимия за работа с регистъра четец на данните от личната карта на пациента.
На критериите не отговаря и една от най-големите - университетска болница "Александровска". Оттам обясняват, че цените на устройствата варират между 300 и 7000 лв., като по-евтините разчитат и копията на личната карта, което не е нормално, а по-скъпите само оригинала й.
Броят на необходимите на болницата четци е 27. Закупуването им обаче се оказва по-малкият проблем при работата с регистрационната система. По-сериозният е, че за да се отчетат в нея, на лекарите са им нужни електронни подписи, чиято цена може да надвиши 80 лв. Този допълнителен разход може да доведе до покупката на малък брой подписи, а от това и до забавяне при въвеждането на данните.
Междувременно правителството реши, че доброволното преждевременно напускане на болницата от пациента няма да е пречка за заплащане на дейността й.
Болниците, които вече разполагат със система за хоспитализация и дехоспитализация на пациентите, вече подават сведения за извършените в тях дейности. Регистрационната система е първата стъпка към въвеждането на електронната карта, която бе посочена за приоритет от здравния министър Петър Москов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД