Шофьорите на линейки ще помагат на лекарите при спешни случаи

Шофьорите на линейки ще помагат на лекарите при спешни случаиВсички шофьори на линейки вече са обучени да помагат на лекарите от Спешната помощ при тежки случаи. Преквалификацията е резултат от обучение в "Пирогов" по европейския проект ПУЛСС, съобщават от Министерството на здравеопазването.
По проекта са изготвени анализи и бази данни за подкрепа процеса на обучение на спешните медици.
Изготвени и разпространени са протоколи за клинично поведение в спешната медицина (сборник от алгоритми за клинично поведение в спешната медицина и наръчник - джобен формат). Доставени и инсталирани са хардуер и софтуер за надграждащо обучение.
За изминалите пет години по европрограмата са обучени близо 6000 служители от спешните медицински центрове в страната. Те ще трябва да работят по нови стандарти.
Въвеждат се три кода за реакция при повикване на Спешна помощ – червен, жълт и зелен. Според тях ще се определя интервалът за пристигане на линейката на адреса.
При най-спешните сигналите с код червен, например, пациентът не говори и не диша - линейката трябва да пристига при него до осем минути.
С код "жълт" ще се обозначават не толкова тежки спешни състояния - за тях линейката ще трябва да е на място до 20 минути.
Пациентите със "зелен" код ще чакат екипа повече от 20 минути.
Тази система е част от концепцията за Спешна помощ, която вече е приета от Министерския съвет и трябва да влезе в сила до пет години. В същото време се работи по план за действие – отново за Спешната помощ, който трябва да е готов до месец.
По думите на зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков това е първият успешно приключващ проект, целящ подобряване качеството на спешната медицинска помощ у нас чрез повишаване професионалния капацитет и въвеждане на добри практики в спешната медицина.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД