Всяка болница сама да определя заплатите на специализантите, искат от Асоциацията на университетските болници

Всяка болница сама да определя заплатите на специализантите, искат от Асоциацията на университетските болнициВ много болници специализантите трябва да вземат с около 1/3 по-високи заплати от обучаващите ги с по 2 специалности заради новата наредба за специализациите по медицина. Това съобщи проф. Валентин Игнатов, шеф на Асоциацията на университетските болници.
Новото в наредбата е, че специализантите трябва да бъдат назначавани на трудов договор в болниците. Условието е тяхната заплата да не е по-малка от 2 пъти минималната по класификатора на професиите, което прави малко под 800 лв.
Сумата надхвърля основната заплата на повечето специалисти в болниците, които трябва да обучават специализантите.
За да не се получава такава аномалия, предложихме на здравния министър д-р Петър Москов всяка болница да определя заплатите на специализантите според своите вътрешни правила, обясни проф. Игнатов. От асоциацията получили обещание от министъра, че ще бъде направена такава промяна в наредбата.
Много болници отказват да назначават специализанти, защото трябва да им плащат заплатите. Затова асоциацията предлага още специализантите да получат статут за работа със здравната каса, за да им се плаща чрез клиничните пътеки.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД