Одобриха д-р Глинка Комитов за шеф на НЗОК

д-р Глинка КомитовОчаквано и без особени разисквания Комисията по здравеопазване към 43-тото Народно събрание одобри единствения кандидат за директор на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов.
Самотният претендент за поста бе предложен от парламентарната група на ГЕРБ. Д-р Комитов притежава 32-годишен стаж в областта на здравеопазването.
Възпитаник е на Пловдивския медицински университет. Бил е зам.-управител на НЗОК и директор на РЗОК София. Към настоящия момент д-р Комитов е директор на столичната Втора градска болница.
По време на изслушването медикът увери, че ако бъде избран за поста, ще изисква ефективно управление и ефективно изразходване на средствата, както и засилване на контрола на качеството.
Той се обяви за по-строг контрол върху болниците. Според него не може НЗОК да бъде министерство в министерството в сектор „Здравеопазване".
Мисията на осигурителната институция е да осигури високо обслужване на пациентите, заяви Комитов. По думите му тя трябва да съблюдава за ефективното управление на здравноосигурителните вноски и гарантирането на качеството на медицинската помощ.
Кандидатът за управител на касата обеща стриктно спазване българското и европейското законодателство, както и за проява на търпение и внимание към всички лица, потърсили медицинска помощ.
По време на изслушването д-р Комитов поиска увеличаване на здравноосигурителните вноски, съвместни проверки на НЗОК и НАП в лечебните заведения, както и изваждане на групи заболявания от болничната и прехвърлянето им в извънболничната помощ.
Ще се работи и за прозрачна политика по отношение на генеричните лекарства и подчерта, че ще използва законовата възможност касата да договаря отстъпки от цените на медикаментите.
Според него реимбурисрането на лекарствата трябва да бъде не на медикамент, а на заболяване.
След като здравната комисия одобри кандидатурата на д-р Глинка Комитов, предстои тя да бъде обсъдена и гласувана в пленарна зала.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД