Въвеждат категоризация на повикванията към спешната помощ

Въвеждат категоризация на повикванията към спешната помощСрокът за разработването на новия национален стандарт по спешна медицина ще бъде удължен, тъй като се оказа, че има много интересни предложения, които трябва да бъдат внимателно анализирани. Това съобщи на пресконференция в МЗ днес ръководителят на работната група и национален консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов”. По думите му стремежът е бил да се даде възможност на работещите спешни медици от цялата страна да дадат предложения, които в обобщен вид да доведат до коренна промяна в спешната помощ и да й придадат нов облик.
Ще има промяна в нормативната база, като се започне от стандарта и се стигне до всички нормативни актове, свързани с него, уточни проф. Миланов. В стандарта ще бъде регламентирана нова карта на спешната медицинска помощ, която е по-различна от националната здравна карта, ще бъде въведен ясен регламент за използването на аеромедицински транспорт и спасяване по вода, спешните приемни отделения ще бъдат категоризирани подобно на болниците, ще бъде обърнато специално внимание на триажа, стана ясно на пресконференцията.
В момента се работи активно над екшън плана към концпецията на спешната помощ, който включва повече от 20 вида дейности, а срокът за реализацията обхваща периода до 2020 г., увери националният консултант.
Категоризирането на повикванията към спешна помощ е едно от съществените новъвъдения, посочи още проф. Миланов и уточни, че ще има три кода – червен, при който спешният екип ще трябва да се озове на място до 8-та минута, оранжев – при който адресът трябва да бъде покрит до 20-та минута и жълт – със срок над 20 минути. Освен триаж на повикванията, ще бъдат въведени ясни критерии за триаж на място и по отношение на транспорта, както и вторичен триаж при необходимост от пренасочване на пациента към друго лечебно заведение. Ще залагаме на добрата координация между отделните звена и структури и на квалификацията на медицинския персонал, поясни националният консултант и даде пример с лекарите в координационните центрове – те ще разполагат с ясно разписани правила и критерии за селектиране на случаите и за инструкции по телефона, като ще препоръчват правилното поведение до идването на спешния екип.
Да бъде въведена сертификация на спешните екипи, която да се осъществява от УМБАЛСМ „Пирогов” и да се разшири обхвата на въведените в практиката протоколи, като тази регулация също стане част от националния стандарт по спешна медицина, ще предложи още ръководителят на работната група.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД