Само 170 места за специализанти обявиха акредитираните болници

Само 170 места за специализанти обявиха акредитираните болнициГолемите университетски болници ще обучават по-малко млади лекари, отколкото досега. Причината са новите условия на здравното министерство, според които клиниките трябва да плащат за работата на бъдещите специалисти. Досега това основно правеха държавата или родителите на младежите.
Едва 170 са местата за специализанти, които обявиха 123-те акредитирани болници месец след като влязоха в сила новите правила за финансиране, сочат данните на здравното министерство. Преди промените обаче тези клиники бяха заявили 1313 бройки.
Намаляване на местата наблюдават и самите млади медици.
Новата наредба е стъпка в правилната посока, но се притесняваме, че обявените места в болниците са по-малко, коментира д-р Радислав Наков от гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване".
Наблюденията на медиците показват, че големите университетски болници са отпуснали по-малко места. В "Св. Георги" и ИСУЛ засега няма бройки, а в "Александровска" са 12, което е много по-малко в сравнение с предишни години.
Положението в големи частни болници, които са обучавали специализанти, е аналогично.
Причината за редукцията е, че болниците нямат планирани средства, за да наемат младите лекари. Освен това медиците без специалност не се броят за част от екипа, когато трябва да се сключи договор със здравната каса. От нея обаче идват парите на болницата.
Според ведомството на Петър Москов проблеми няма, а през следващите месеци болниците трябва да пуснат още бройки.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД