По 1-2 месеца ще се чака за болница

По 1-2 месеца ще се чака за болницаБолниците ще въведат листи на чакащите като механизъм да се вместят в бюджетните лимити, но чакането ще бъде най-вероятно по 1-2 месеца. Това заяви пред "24 часа" проф. Валентин Игнатов, председател на Асоциацията на университетските болници, след среща със здравния министър д-р Петър Москов.
Болниците, които поддържат спешност, ще работят точно с 95% от изплатените за 2014 г. пари, а останалите - с 90%, уверил министърът. Досега беше използван изразът "до 95%", което означава и много по-малко.
Ако гарантират тези 95%, болниците ще се справят. Много от тях обаче са получили разчети в рамките на 60 до 83% от платеното за 2014 г. и има напрежение, посочи проф. Игнатов.
Д-р Москов обяснил, че тези суми са сгрешени от здравната каса чрез неправилно прилагане на новата методика и скоро болниците ще получат реално остойностени бюджети.
Освен това месечните лимити щели да бъдат отпускани навреме - в началото на месеца. Сега има огромни закъснения, като бюджетите за февруари бяха изпратени на 4 март, коментира проф. Игнатов.
В момента 7 болници държат над 25% от парите си в една банка, има указание от Министерството на финансите държавните дружества да не правят така, каза междувременно зам. здравният министър д-р Бойко Пенков.
Министър Москов вече обяви, че шефовете на 3 болници в София, Пловдив и Варна ще бъдат сменени, защото са държали по над 25% от авоарите си в КТБ и са загубили милиони.
От Асоциацията на университетските болници предлагат да бъдат освободени от задължението да купуват и отпускат онколекарствата за приложение в доболничната помощ, каза още проф. Игнатов.
Те трябвало да се върнат към онкодиспансерите и от министерството изразили съгласие по този въпрос.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД