Рехабилитатори отговориха на обвиненията за източване чрез пътеки

Рехабилитатори отговориха на обвиненията за източване чрез пътекиОбвиненията, които лансира НЗОК в публичното пространство за източване чрез клинични пътеки 244 и 241 са съвършено безпочвени и не се основават на реален и обективен анализ. Това заявиха на пресконференция в столицата днес водещи наши специалисти по физикална и рехабилитационна медицина.
За последните 5 години делът на средствата, заплащани от НЗОК за болнична рехабилитация, са едва 3-4% от общия бюджет на институцията за болнична помощ, посочиха пред медиите д-р Таня Ангелова – председател на Българската асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина и нейни колеги от УС на организацията, повечето от които ръководят от дълги години държавни лечебни заведения с утвърдено място и авторитет в тази област. Ако през 2014 г. е отбелязан ръст от 6,53% в бюджета на здравната каса спрямо предходната 2013 г., то следва ясно да се каже, че за този период нарастването на средствата за рехабилитация е било едва 0,37%, сочат данни, които бяха представени днес.
Промяната в алгоритмите на клиничните пътеки, както и предвижданите промени в проектопостановлението на Министерския съвет, което бе качено за обсъждане преди дни на сайта на МЗ, внасят допълнителни ограничения и поставят под въпрос правото на достъп на нашите пациенти до навременна и адекватна рехабилитация, категорични бяха медиците. Асоциацията е сезирала по този повод националния омбудсман и Комисията за защита от дискриминация, предвиждат се и срещи в парламентарната здравна комисия и ръководството на МЗ, стана ясно още на пресконференцията.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД