Във ВМА унищожавали документи за обществени поръчки

 Във ВМА унищожавали документи за обществени поръчкиДокументи за обществени поръчки във ВМА са били унищожавани, алармира пред bTV д-р Емануил Найденов от Асоциация „Млади лекари за ново здравеопазване“ по време на дискусия за казуса с дейността на фирма "Дерма Прим".
Защо трябва сега да бъде сезирана прокуратурата, при положение, че отдавна е направен одит? Ако всичко е било толкова цветущо, защо вследствие на проверка на одита, точно в тези години преди 2007-а, липсват документи за обществени поръчки, недоумява младият лекар.
Мен ме учудва, че никой, включително и БЛС, не застана с ясна позиция. Аз съм на мнение, че не може системата да продължи да работи с тези мениджъри, тъй като точно те са изградили сегашните схеми, при които здравеопазването не работи, каза още Найденов.
Междувременно стана ясно и, че синът на бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев - Димитър, има общ имот с шефката на Дерматологията на ВМА проф. Мирослава Кадурина. Това признава самият генерал на въпрос дали той или жена му имат общ имот с Кадурина. Тонев посочи, че синът му има такъв имот, но не бил общ, а "две части на една сграда".
От своя страна бившият министър на здравеопазването проф. д-р Радослав Гайдарски заяви, че цялата ВМА е знаела, че на територията ѝ действа частна клиника.
Частната компания е сключвала договори с болницата по времето, когато неин шеф беше ген. Стоян Тонев. Много хора са знаели тези неща, но никой не е реагирал. Вярвам, че всичко, което излиза сега, е истина, казва Гайдарски. Според него трябва да има наказания не само за Тонев, но и да се търсят отговорните по цялата верига - малко е да се искат оставки, ако се докаже, че са източвани милиони.
Трябва да се потърсят всички отговорни лица, които не са си свършили работата, посочи още професорът.
Въпросите около връзките между Тонев и Кадурина изникнаха покрай излязъл на бял свят одит на инспектората на МО, според който частната фирма на професорката-дерматоложка "Дерма Прим" е действала на територията на ВМА, използвайки ресурса, базата и апаратурата на държавното здравно заведение.
Репортер под прикритие провери дали и как "Дерма Прим" действа на територията на ВМА. Около 15 часа следобед пред приемния кабинет са струпани хора, които чакат за преглед при кожен лекар. Там медицинско лице взима такса от 80 лева и издава касов бон, на който пише "Дерма Прим". След това пациентите се качват за преглед на 12-ия етаж във ВМА, където е кожната клиника.
Нямам и никога не съм имала съвместна фирма и бизнес партньорство със Стоян Тонев, категорична е Мирослава Кадурина на въпрос дали е имало подобни отношения между бившия шеф на военната болница, който е дерматолог и професорката, която наследява клиниката от него, след като той оглавява здравното заведение.
Вчера самият генерал поиска прокуратурата да разследва дейността му и да посочи дали има вина, сключвайки договор с частната фирма, която е работила на територията на болницата. От пресконференция на МО пък стана ясно, че документите от одита на болницата вече са в прокуратурата.
Междувременно вчера излезе информация, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е свалил доверието си от Тонев и е поискал той да напусне всички заемани постове в политическия ни живот. Ген. Тонев е шеф на здравната комисия в парламента. Очаква се днес в партията да решават как да постъпят с бившия началник на ВМА.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД