3100 души у нас се разболяват годишно от рак на дебелото черво

3100 души у нас се разболяват годишно от рак на дебелото червоВсяка година 3100 българи се диагностицират с рак на дебелото черво. Болестта е третата по честота и втората по смъртност от видовете рак, съобщиха онколози на дискусия за рак на дебелото черво в Благоевград.
Ракът на дебелото черво е лечим в 90 процента от случаите, независимо от тревожната статистика от нарастване на заболеваемостта през последните 10 години, посочиха онколозите от Националната онкологична болница на дискусия за рака на дебелото черво. Проблемът у нас обаче остава липсата на профилактика на раковите заболявания.
Изследването на рака на дебелото черво се прави между 50-тата и 65-тата година. Данните сочат, че много рядко се установява рак в I стадий. Преобладават случаите на II, III и IV стадий именно заради липсата на скринингови програми у нас.
В повечето случаи ракът на дебелото черво протича без симптоми, а когато такива се открият, като кръвоизливи, колити, отпадналост, повръщане, заболяването вече е в късен стадий, уточниха онколозите. Рисковите фактори са нездравословният начин на живот и много по-рядко наследствеността. През месец март Федерация "Български пациентски форум" ще организира и информационна кампания за профилактика и лечение на рака на дебелото черво.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД