В Съвета за тристранно сътрудничество обсъдиха промените в закона за здравното осигуряване

Божидар ДаневНямаме приета стратегия за здравеопазването и затова съм сигурен, че след половин месец министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще вкара ново предложение. Това заяви председателят на БСК Божидар Данев по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
На днешното заседание социалните партньори обсъждат промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен, както и увеличаването на квотата на държавата с ръководството на НЗОК.
Според Данев промените в закона ще доведат до деформирането на принципа на осигуряване и ще превърнат касата в социален фонд. Министър от Реформаторския блок предлага да одържавим ръководството на НЗОК, а в същото време 70% от парите в нея идват от вноските на осигурените, подчерта Данев и определи идеята като тоталитарна. Председателят на БСК изрази и опасения, че не е ясно кой ще заплаща за неосигурените лица.
Вторият съществен въпрос е за възстановяването на здравноосигурителните правата. Има масова практика, при която НЗОК се източва от хората, които не са осигурявани. Под формата на солидарност заплащаме за хора, които имат финансова възможност", категоричен бе Данев.
Той изрази и несъгласие с предложението за контролната дейност да бъде прехвърлена на НЗОК. Като положителна стъпка Данев отчете факта, че от НАП рязко са увеличили постъпленията в касата.
Представителите на НЗОК и КНСБ припомниха, че т. нар. арбитраж, който ще бъде върнат чрез предвидените промени, преди няколко години е показал своята неефективност и поради тази причина е бил отменен. По отношение на контрола бих искал да кажа, че по този начин не се контролира качеството на здравните услуги. Все пак приветстваме идеята за повишаване на събираемостта, каза д-р Кокалов.
Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че организацията, което представлява, подкрепя предложението, но с няколко забележки. Добра стъпка е опитът за оценка на въздействието. Подкрепяме и мерките за подобряване на събираемостта на приходите от здравноосигурителни вноски, както и повишаването на размера на осигурителния доход с 5%, заяви Велев.
Като грешка председателят на АИКБ определи предложението за увеличаването на квотата на държавата в НЗОК с още двама души.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД