Англия забрани пушенето в автомобил с деца

Англия забрани пушенето в автомобил с децаВ Англия от 1 октомври е забранено пушенето в автомобил, в който има деца на възраст до 18 години. В Палатата на общините от 342 депутата само 74 са гласували "против". Нарушителите на закона ще бъдат глобявани с 50 паунда. Подобна забрана вече е в сила в Уелс, Шотландия също разглежда приемането на такава мярка. Пушенето в колите в присъствие на деца е забранено в редица американски щати, както и в някои части на Канада и Австралия.
По данни на Британския фонд за белите дробове над 430 000 деца са подложени на опасното въздействие на цигарения дим
всеки уикенд. Пасивното пушене не е никак безопасно, то увеличава риска, особено при децата, от възникване на астма, менингит и дори внезапна смърт.
Шефът на асоциацията на пушачите Forest Саймън Кларк смята, че тази инициатива на парламента е прекалена, защото повечето пушачи знаят, че е недопустимо да пушат в колата с деца и не го правят. Така че забраната ще породи, според него, само раздразнение и чувство на протест.
Не е ясно и как полицията ще следи за изпълнението на забраната. Може би ще се разчита на доброволни "доносници", които ще информират служителите.
Учените напомнят, че димът от цигарите може да виси във въздуха до два и половина часа, дори в помещения с отворени прозорци. При пасивно пушене човек вдишва до 4000 химически вещества, повечето от които са канцерогенни. Доказана е връзката между излагането на цигарен дим и заболявания на белите дробове и астма.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД