България е сред водещите в ЕС по болни от туберкулоза

България е сред водещите в ЕС по болни от туберкулоза България е на едно от първите места в Европа по заболеваемост от туберкулоза. Въпреки няколкото реимунизации у нас на ваксината БЦЖ, продължаваме да водим в статистиката по белодробни заболявания.
Последните изследвания в областта сочат, че в много от европейските страни, където такава ваксина не се поставя, заболевамостта е ниска. За примери се дават Австрия, където от 20 години тя не е налична в болниците. В Белгия, Германия, Исландия, Холандия и Испания тя също не се ползва.
Поставя се избирателно само на някои деца в 8 държави - Кипър, Финландия, Франция, Норвегия, Словакия, Словения, Швеция, Великобритания и само веднъж в живота в 20 държави - Кипър, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Великобритания, Хърватия и Чехия.
Само в България БЦЖ ваксината се поставя в една основна доза плюс четири реимунизации или общо пет дози.
В България при 5 дози БЦЖ има 26,6 заболели на 100 000 души. По последни данни на Министерството на здравеопазването за 2013 г. заболеваемостта от туберкулоза в страната е намаляла от 37,1 на 100 000 през 2007 г. до 26,6 на 100 000 население през 2012 г.
През 2012 г. са регистрирани 2 280 болни с туберкулоза - със 127 по-малко в сравнение с 2011 г., когато болните от туберкулоза са били 2 407. По данни на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България с успешен изход от лечението са над 85% от новите пациенти с белодробна туберкулоза.
В сайта на американската системата за докладване на неблагоприятни ефекти от ваксини пък е докладвано, че „въпреки че над 2 млрд. души са били имунизирани с БЦЖ, и в момента тя е официално препоръчвана ваксина в повече от 180 страни, с изключение на САЩ, ефикасността на БЦЖ като ваксина срещу туберкулоза остава спорна.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД