Заради паралелен износ от наши аптеки изчезват скъпи лекарства

Заради паралелен износ от наши аптеки изчезват скъпи лекарстваНяколко вида скъпоструващи лекарства са изчезнали от аптечната мрежа заради паралелен износ. Сигналът дойде от Федерация Български пациентски форум и Асоциацията на собствениците на аптеки, на свикана по спешност пресконференция, предаде БНР.
Един от липсващите медикаменти е бързодействащият инсулин, с който се лекуват стотици деца и възрастни с диабет, разказа председателят на Бъгарската диабетна асоциация Христо Маринчев.
Доста е неприятно да отидете в аптеката с рецептата да си вземете инсулина и да се окаже, че такъв липсва. След въпроса, кога ще получите, те казват, не знаем, не можем да кажем, в склада също няма, не разполагаме с въпросния инсулин, заяви той.
Повече от 100 лекарства, които са предвидени за българския пазар, не достигат до пациентите, защото фирмата-дистрибутор ги изнася на пазари с по-високи цени, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
Ще ви дам един пример с едно лекарство, казва се "Хумира". По принцип е напълно безплатно за пациента, плаща се напълно от Касата, струва по цена на едро около 450 лева. В Германия това лекарство струва две хиляди евро, тоест, ако изнесете сто опаковки, забогатявате. Създадена е цяла мафиотска организация, която се състои в следното – назначават се хора, които обикалят аптеките, имат рецепти, с които изкупуват всички лекарства от аптеките, които за съжаление за някои заболявания са съвсем лимитирани количества, да речем двеста опаковки за цялата страна и фирмата, която ги е назначила, изнася лекарството и то не достига, разбира се, до крайните пациенти, заяви той.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД