Ген. Стоян Тонев: Не бива да се чака с въвеждането на електронните здравни карти

Ген. Стоян Тонев: Не бива да се чака с въвеждането на електронните здравни карти Не бива да се чака до следващата година с въвеждането на електронната здравна карта, тя трябва да е готова още през август 2015 г. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев. Той отбеляза, че това е нещо, което може да се направи бързо и че с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов е уточнено, че тя трябва да бъде въведена в рамките на шест месеца. Надявам се като законодателна инициатива това да бъде внесено през месец май и ще направим всичко възможно максимално бързо да бъде прието и от парламента, каза депутатът от ГЕРБ. Той съобщи, че в момента от НЗОК изискват с писмо до всички болници те да се снабдят с електронни четци.
Проф. Тонев отбеляза, че предстоят промени в законите за защита на личните данни, за класифицирана информация и за достъп до информация. По думите му, в тях трябва да влязат точни текстове кой има достъп до данните от електронната здравна карта. Според него е необходимо лекарите да имат няколко нива на достъп. Има един минимален пакет, който общо взето е ясен, до който всеки лекар трябва да има достъп. Но има и лични данни, които са свързани с индентификацията на пациента и с личния му профил. За тези данни просто информацията трябва да е ограничена, заяви той.
Проф. Тонев каза, че тече и подготовката за въвеждането на интегрираната информационна система в здравеопазването, част от която е електронната здравна карта. Като най-сериозен проблем пред нейното стартиране той отбеляза изкривената информация за различните диагнози, която се получава в момента в НЗОК. Според него една голяма част от болниците използват лечение по клинични пътеки, които не отговарят на състоянието на пациента. „Така например в България изчезнаха бронхитите или нестабилната стенокардия. Тук има едно неразбиране, че неправилната статистика и неправилната информация води до неправилни решения. Затова това е първото нещо, което трябва да променим”, заяви депутатът. Той добави, че според него е необходимо да има стимули за лечебните заведения, които подават достоверна информация.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД