Има тежки диспропорции в оказването на спешна помощ

Има тежки диспропорции в оказването на спешна помощВ Спешна помощ няма дискриминация, свързана с възрастта на пациентите. Това каза по bTV директорът на ЦСМП София-град д-р Георги Гелев. Той коментира данните от аналитичен доклад на Центъра за защита правата в здравеопазването, според който възрастните хора са дискриминирани и на тях не винаги им се оказва спешна помощ.
Д-р Гелев заяви, че диспечерите са тези, които преценяват дали един случай е спешен, като отбеляза, че това става по определен алгоритъм. Може да имаме 20-годишна лигла, която смята, че умира, а тя всъщност прави хистерична криза и друг 80-годишен пациент, който е със сериозно описание на симптоматиката си, което определено говори за изключително спешно състояние. Разбира се, че ще отидат първо при възрастния човек, каза той. Д-р Гелев добави, че ако се прецени, че даден случай не е спешен, той може да почака идването на линейката, а освен това когато има случай на голяма спешност, екипът може да бъде отклонен от първоначалния адрес, за да отиде при крайно нуждаещия се пациент.
Според него не е вярно и това, че в София линийките закъсняват с часове.
Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пък коментира, че оказването на спешна помощ не се изразява само с идването на линейката. Той отбеляза, че тя е тясно обвързана с болничната помощ и ако наблизо няма болница, екипът на линейката няма да може да направи нищо за нуждаещия се пациент. Има тежка регионална диспропорция в оказването на медицинска помощ. Свръхпредлагане в големите градове и особено в София и огромен дефицит в голяма част от малките градове, каза д-р Кацаров.
По отношение на проблема с лошото отношение към пациентите в лечебните заведения д-р Кацаров заяви, че има дори осъдена болница. Той съобщи, че става въпрос за университетска болница в София, която е осъдена за нехуманно отношение към пациент.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД