Близо 10% от българите не успяват да дочакат нов орган

Близо 10% от българите не успяват да дочакат нов органВсяка година близо 10 на сто от чакащите за животоспасяваща трансплантанция българи не успяват да дочакат нов орган. В момента почти 1 000 са в списъка с нуждаещите се, което означава, че до края на тази година около 80 от тях ще починат, преди да се намери донор за тях.
Данните са на Изпълнителната агенция по трансплантация, цитирани от нейния директор д-р Мариана Симеонова.
Повече от 85% от българите в регистъра имат нужда от бъбрек. Реално от бъбречна трансплантация се нуждаят около 3000 от общо 3400 души на хемодиализа, но по различни причини те не са поискали да бъдат включени в официалния списък на чакащите трансплантация.
Има и около 20 души, които се надяват на ново сърце.
В листите на чакащите в държавите от Евросъюза има общо над 61 000 души и всеки ден 12 от тях излизат от списъците завинаги, но не защото са били трансплантирани.
В България по закон за починал се обявява човек, при когото е установена мозъчна смърт. Докато в Англия и Холандия за донор се приема и пациент, чието сърце е спряло.
По думите на Симеонова у нас първо трябва да се проведе дебат по темата и тогава да се обяви нужна ли е подобна промяна, за която са нужни законови поправки.
България вече е асоцииран член на Евротрансплант. Това значи, че ако подадем сигнал за спешно нуждаещ се от присаждане на орган българин, а в останалите 8 държави - членки на организацията, няма подходящ пациент за дарен там примерно черен дроб, чак тогава болният българин може да разчита на него.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД