500 жалби срещу доктори и болници са постъпили през 2014 г.

zp-do-2.17Въпросът за достойнството на лекарите и пациентите се дискутира отдавна. Има случаи, когато българските пациенти не получават онова, което заслужават.
Но за средствата, които обществото заделя за здравеопазване, имаме прекрасно здравеопазване и прекрасни лекари, каза в сутрешния блок на БНТ главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.
По неговите думи грижата за пациента е екипен процес – между лекарите и медицинските сестри.
За да може да се оказва качествена медицинска услуга, всеки лекар трябва да има две медицински сестри. В България обаче съотношението в момента е 1 към 0,9, обясни той.
Процесите са двустранни – каквото отношение получават лекарите, такова и дават, посочи още д-р Ленков.
Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването каза, че лошо отношение и ниско качество на медицинската са основните причини, заради които хората най-често да се обръщат към тях. По думите му това се дължи на лоша организация.
Той е категоричен, че въвеждането на медицинските стандарти по никакъв не е допринесло за повишаване на качеството на медицинската помощ.
Все по-често пациентите питат къде и как могат да съдят болницата или съответния лекар, заяви още д-р Кацаров. По думите му истинска лавина от сигнали от недоволни пациенти заливат институциите и неправителствените организации в последните години.
Само за изминалата 2014 г. жалбите срещу лекари и болници, постъпили в агенция "Медицински одит", са близо 500.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД