Няма да се сключват договори с болници, които се опитват да мамят Касата

zp-bo.17Здравната каса няма да сключва договори с кардиологичните болници, ако там се правят изследвания на пациенти, които нямат нужда от тях.
Условието се очаква да влезе в сила от догодина, а надеждата да се пресеят инвазивните кардиологии е в законопроекта за здравното осигуряване, с който се въвежда задължение за НЗОК да купува услуги при най-добрите условия за пациентите.
По думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов безразборното назначаване на подобни изследвания е не само в ущърб на касата, но и потенциална опасност за здравето на пациентите.
Проверка на НЗОК преди година показа, че има клиники, където приемът на 70% от пациентите е бил абсолютно излишен. Министърът обясни, че НЗОК, Агенцията "Медицински одит" и Българския лекарски съюз ще проверяват кардиологичните болници за извършените в тях здравни услуги.
Ако сериозна част от парите не отиват по предназначение и без резултат върху нашето здраве, този кран трябва да бъде спрян, каза още той.
Смъртността от сърдечносъдови заболявания у нас намалява, но все пак остава средно два пъти по-висока от средните показатели за Европа и в пъти по-лоша от тези на развитите европейски страни, заяви Москов.
По думите му в концепцията за здравна реформа, която гласят управляващите, фокусът е поставен върху целия път от профилактиката до най-високо специализираните кардиологични манипулации.
Освен това от думите на министъра стана ясно, че трябва да се изясни до каква степен солидното финансиране на кардиологията от страна на държавата отговаря на ефективността, както и каква е координацията в работата на кардиохирурзите и кардиолозите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД