Смъртността от сърдечносъдови заболявания у нас два пъти по-висока от тази в ЕС

Смъртността от сърдечносъдови заболявания у нас два пъти по-висока от тази в ЕС65,1% от смъртните случаи в България през 2013 година се дължат на сърдечносъдови заболявания. В последните години постигаме намаляване на тези стойности, но те все пак остават средно два пъти по-високи от средните показатели за Европа и в пъти по-лоши от тези на развитите европейски държави. Тази статистика отбеляза в своето изложение пред политици, лекари, пациентски организации и журналисти в началото на дебат за здравето на българите и за реформите в здравеопазването министър Петър Москов. Дискусията се провежда в Народното събрание и е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева.
Министърът обяви пред гостите, че са необходими целенасочени усилия и те са заявени в концепцията за реформи в здравеопазването, където е дефиниран акцентът още от профилактичните програми до най-високо специализираните манипулации в тази връзка. Извън закона трябва да се изчистят две неща, разясни Москов – до каква степен сериозното финансиране, което върви по линията на кардиологията е адекватно на ефективността, както и работата на координираните усилия на кардиохирурзите и кардиолозите. Едното от тези направления има решение в законопроект, за другото сме насреща за нормативни промени, каза на лекарите Москов.
У нас близо 2 милиона души страдат от високо артериално налягане, отчете в своето обръщение и Цецка Цачева. Трябва да се противопоставим на тази статистика, но това изисква общи усилия на лекарите, цялото общество има с какво да бъде полезно – тук политиците сме в дълг да помогнем, пое ангажимент Цачева.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД