Кои храни повишават имунитета на детето?

Кои храни повишават имунитета на детето?Здравословното хранене гарантира по-висок имунитет на детето и предпазва от инфекции и заболявания. Когато храната е непълноценна това отслабва защитните сили на организма и потиска образуването на бели кръвни телца и антитела.
Сред най-важните храни, които укрепват детския организъм и го пазят от разболяване е месото – особено телешкото, пуешкото, също черния дроб, жълтъкът, млечните продукти и бобовите култури, заради наличието на цинк. Той е изключително важен минерал за образуването на бели кръвни клетки, Т-клетки и антитела и съответно за борбата на организма срещу инфекции и неговото бързо възстановяване.
Крехкото месо е необходимо на детския организъм, за да укрепне като цяло.
От съществено значение са и суровите плодове и зеленчуци, най-вече цитрусите, особено киви, ягоди, броколи, чушки, домати, дори картофи - варени с коричката или сладки, тъй като те изобилстват на витамин С. Той пази от инфекции и е необходим за бързото възстановяване на организма.За да не страда от недостиг на витамин С, детето трябва да консумира към 200 г на ден сурови плодове и зеленчуци.
От полза срещу токсините в организма са храните, съдържащи витамин Е. Той участва и в образуването на В-клетки, които от своя страна отделят антитела, унищожаващи бактерии и други микроорганизми. Витамин Е може да се набави основно чрез консумация на ядки, особено слънчогледово семе, маслини, студено пресовано зеленчуково олио, както и пълнозърнести продукти, бобови култури, кафяв ориз, яйца, мляко, месни дреболии, спанак и аспержи.
Други особено ценни вещества за детето са омега-3 мастните киселини. Те предпазват организма от увреждане при алергична реакция и силна чувствителност към определени дразнители. Омега-3 мастните киселини повишават активността на белите кръвни клетки срещу бактериите и елиминират възпалителните процеси. Според данни от изследване допринасят за намаляване честотата на респираторните инфекции при децата.
Могат да се осигурят с мазните видове риба - сьомга, скумрия, риба тон, както и с редовно хапване на орехи.
Киселото мляко трябва да е задължителна храна за менюто на детето заради пробиотиците в него. Бифидо- и лактобактериите подобряват храносмилането. Според изследване децата, които хапват редовно кисело мляко 19% по-рядко страдат от простудни заболявания и грип, отит и възпалено гърло.
"Здравна поща“

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД