Над 4000 здравно неосигурени са се лекували гратис в болниците

Над 4000 здравно неосигурени са се лекували гратис в болницитеНад 4000 пациенти, които са без здравни осигуровки, са минали гратис в болниците през 2014 г., става ясно от справка на Агенцията за социално подпомагане.
За периода януари-декември са одобрени 4103 молби на болни за лечение за сметка на държавата.
Всички те отговарят на критерии, заложени в специално постановление на Министерския съвет, в което са описани условията, според които неосигурени лица могат да се лекуват безплатно.
Според данните на Агенцията за социално подпомагане за болничното лечение на бедни без здравни осигуровки през 2014 г. държавата е изплатила 2 582 886 лв. За същия период на миналата година са изразходвани близо половин милион повече или 3 031 597 лв.
От края на 2013 г. са променени правилата, по които агенцията отпуска парите за бедните болни. Те вече се превеждат от здравната каса, а не директно на болниците, както беше досега.
След проверка на документите от РЗОК и искане от страна на Националната здравноосигурителна каса АСП отпуска и необходимите средства.
Извън хората, за които държавата плаща обаче, болниците са пълни и с неосигурени, които не отговарят на условията за социално бедни, но въпреки това не си плащат вноските.
Терапията за част от тях остава за сметка на приелата ги клиника. Най-ощетена в това отношение е "Пирогов", през чиито кабинети само през 2014 г. са преминали близо 32 000 неосигурени.
Повечето от тях са си възстановили правата, тоест са платили дължимите вноски по време на лечението си. 280 души обаче, които са били в тежко състояние, са оставени за лечение за сметка на болницата. Само за тях спешната болница е платила общо около 300 000 лв.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД