Отпадат хартиените направления

Отпадат хартиените направленияНаправленията за преглед при специалист ще отпаднат като хартиен носител. Ограниченията обаче ще останат, като пациентите ще бъдат отчитани по електронен път. Това съобщи здравният министър Петър Москов. В най-скоро време се очаква всеки, който се нуждае от преглед при специалист, да получава направление, но не на хартия, а по електронен път. Това обаче не значи, че направленията ще станат неограничени, тъй като в една система не може да има безконтролен достъп до всичко, след като парите са ограничени.
Очаква се всеки здравноосигурен да има електронна здравна карта, в която ще бъде кодиран определен брой изследвания и направления. Личният лекар ще преценява единствено кога да отключва някое от тях. Така, според министъра, ще отпадне опасността да останем непрегледани, тъй като направленията на личния ни лекар са свършили.
Ще бъдете преносителят на това право и то ще бъде съобразено с реалното ви здравно досие и реалните ви потребности. На базата на това ще носите правото си на тези специализирани изследвания, а лекарят ви ще преценява медицинската необходимост да го ползвате в момента, добави здравният министър.
Остойностяването на лекарския труд в болниците в момента е свързано с количествен показател колко пациенти са преминали през кабинета. При желанието на обществото и правителството да се заплаща за качество, едва ли количественият показател е явен критерий, допълни Москов.
Според Москов системата с количествен критерий "вкарва" лекарите в спирала - да не лекуват, а да отчитат пациенти. Затова, както във всяка държава, където резултатите от здравеопазването са много по-добри, ще вървим към разработване на квалификационна скала съобразно вида болници, квалификацията и броя специалности. Гилдията, обществото на специалистите, трябва да поеме контрола върху това - реално аз усъвършенствам ли се, развивам ли се като лекар, владея ли адекватните на модерните постижения на медицината техники знания, за да мога да бъда полезен на пациентите. Не се плаща за това, че днес през кабинета ми са минали 5 души, а за това колко хора съм излекувал, заключи Москов.
Той отново разясни, че спешният пакет, който се предвижда, е пакетът медицински услуги, който хората, които поради някаква причина решат, че няма нужда да се осигуряват, ще получат. Инсултът и инфарктът също ще са част от пакета. По темата се спекулира от същите политически среди, които много дълго време създаваха в цели групи от обществото нагласи, че можеш да не изпълняваш задължението си към закона. От това следваха политически дивиденти за определени политици, а за всеки от нас следваше по-лошо качество на лечението, каза здравният министър.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД