Директорът на болницата в Чирпан: Ако болниците работят с твърди лимити, са обречени

д-р Неделчо ТотевМетодиката за финансиране на лечебните заведения, приета преди дни от Надзорния съвет на НЗОК, обезсмисля изцяло здравното осигуряване. Това каза председателят на Националното сдружение на общинските болници в България и директор на МБАЛ Чирпан д-р Неделчо Тотев. Той коментира, че с поставянето на твърди бюджети на лечебните заведения се нарушава изцяло правото на избор на пациента къде да се лекува. Според него, ако човек е осигурен здравно и му се наложи да се лекува в болница не по спешност, не е редно да попада в листа на чакащите. И тогава за какво съм се осигурявал? Компрометира се солидарният модел с тези твърди лимити. Парадокс е, при наличие на необходимост, появила се у този човек, който е добросъвестен платец, аз да му кажа, че ще го включа в листа на чакащите, при условие, че имам 10-15 свободни легла. Ако лечебното заведение не работи на предела на възможния оборот, то загива. Ние сме търговски дружества в крайна сметка, заяви той.
Лекарят добави, че като директор на МБАЛ Чирпан той никога не си е позволявал да отказва прием на пациенти, независимо от рестрикциите, налагани от т.нар. делегирани бюджети.
Д-р Тотев каза, че ако болниците работят с твърди лимити и при това те са рестриктивни, те са обречени. По думите му, при твърд бюджет, колкото повече работиш, с толкова повече ще затъваш, защото от касата плащат колкото са решили да ти плащат. Според него това ще доведе до натрупването на нови дългове, а в това отношение общинските болници са в неравностойно положение спрямо държавните. Той обясни, че държавата притиска общинските лечебни заведения с изисквания, на които те не могат да отговарят и става все по-нерентабилно да отговарят. Може да си представите за каква конкуренция става дума, заяви д-р Тотев.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД