ЕК дава 85 млн. евро за спешната ни помощ

ЕК дава 85 млн. евро за спешната ни помощСпоразумяхме се по същество с ЕК за финансиране с 85 млн. евро за програмата за Спешна помощ. Това ще касае обмяна на автопарка, обмяната на Центровете за спешна помощ, които ще станат активни медицински звена с възможност за диагностика и за престой до 24 часа, промяна на спешните приемни в болницата. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов.
Той коментира, че пътят за получаването на тези пари е бил дълъг, но вече е извървян и здравното министерство е буквално на вратата да започне да сключва обществени поръчки.
Реформата в Спешна помощ вече има и първите резултати – наблюдава се повишен интерес на лекарите, а днес е станало ясно, че само в Спешна помощ в София има назначени 10 нови лекари.
Здравният министър обясни, че реформата в този сектор трябва да бъде завършена до 2020 г. Към момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до спешна помощ, лечение и диагностика в рамките на 30 минути. При финализиране на цялата концепция, която е концепция на правителството, 7 млн. български граждани ще могат да имат тази възможност.
Министърът коментира и държавния ангажимент по отношение на здравнонеосигурените българи. В момента държавата осигурява пенсионерите, децата до 18 г., студентите, както най-бедните на база социалните помощи за отопление. Ако вие сте от категория, различна от тези, но считате, че вашите доходи и вашия начин на живот не ви дава възможността да отделите пари за здравно осигуряване, тогава вие ще имате възможност да отидете в службата за социално подпомагане и активно да предявите тази си позиция. Службата ще направи своите пълни анкети и ще види през месеците, през които не сте се осигурявали, вие наистина ли не сте имали възможността да го направите - бил сте безработен, бил сте на Бюрото по труда, не ви е предлагана работа, която вие да откажете, доходите ви не са свързани с това вие да купувате и продавате по две коли годишно, или да ходите два пъти годишно на почивка. Ако вие имате действително статуса на реално социално слаб, държавата ще влезе в подпомагане да върнете здравноосигурителния си статус, обясни д-р Москов. Това е различен подход – да бъде идентифициран индивидуалният случай, да върви ежемесечно осигуряване, а не постфактум държавата да плаща разходите за лечението.
Предложените законови промени по отношение на договорите, които Здравната каса сключва с лечебните заведения, са свързани с изваждането на търговията и връщането на медицината в българското здравеопазване. В закона пише, че вие като платци ще имате възможността, през ясни критерии да давате оценка за удовлетвореността си от дадено лечебно заведение, от дадена болница. Това ще е част от причините и от решенията и аргументите Здравната каса на следващата година да сключи или да не сключи договор с това лечебно заведение и с каква част от него ще сключи, ако в него има звено, което има крайно лоши медицински резултати, каза още Петър Москов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД