Световноизвестен професор ще оперира у нас

Световноизвестен професор ще оперира у насНа 5 и 6 февруари по покана на Съюза на българските медицински специалисти в България ще гостува проф. Хосе Мариа Ласо – хирург с международна известност, професор по пластично-възстановителна и естетична хирургия към университета Комплутенсе и Главна университетска болница „Грегорио Мараньон“ в Мадрид, Испания. Това съобщиха от Алексадровска болница.
Проф. Ласо ще извърши за първи път у нас супермикрохирургична операция на пациент с постоперативен лимфедем - лимфен застой. Заболяването представлява оток на кожата и подкожието, дължащ се на затруднено оттичане на лимфата. При хирургичното лечение на злокачествени тумори, освен самият тумор, обичайно се отстраняват и близкоразположените лимфни съдове и възли.
Едно от най-честите късни усложнения след подобна процедура е невъзможността лимфната течност да се оттича нормално, в резултат на което се получава лимфедем. Отокът на близкоразположения крайник с времето се засилва, може да обхване цели крайници, и води не само до дискомфорт, но и до силни болки и инвалидизиране. Доскоро състоянието се смяташе за нелечимо както в България, така и по света. В страната ни липсва официален регистър на засегнатите от лимфедем, но е известно, че от това заболяване страдат хиляди хора.
Проф. Хосе Ласо е един от малкото специалисти в света, който, чрез микрохирургични техники, без кръвозагуба и рискове за болния, решава проблема с лимфния отток в дългосрочен план. Хирургичната интервенция, която той ще извърши със своя български колега д-р Йордан Йорданов, специалист от Клиника по пластична и реконструктивна хирургия на ВМА, е насрочена за 06 февруари 2015г., в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", която единствено в страната разполага с подходяща апаратура. Операцията ще бъде предавана чрез конферентна видеовръзка между операционната зала и аудитория „Проф. Янко Добрев“, в сградата на II-ра хирургия на УМБАЛ „Александровска“.
На 5 февруари в същата аудитория, от 14.30 ч., ще се проведе научна сесия, по време на която проф. Ласо ще представи метода си и ще обмени мнения и опит с български специалисти от различни области. Лекции ще изнесат Проф. Васил Хаджидеков от УМБАЛ„Александровска”, д-р Росица Кръстева от отделението по медицинска онкология на МБАЛ „Сердика”, д-р Йордан Йорданов от отделението по пластична хирургия и изгаряния на ВМА и др.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД