Д-р Ваньо Шарков: Болниците да освободят помещенията, които не ползват за медицинска дейност

Най-лесният начин за болниците, които имат просрочени задължения, да се справят с тях, е да се освободят от помещенията и терените, които не използват за медицинска дейност. Това каза в интервю за bTV зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. По думите му, няма смисъл от това огромни дворове на лечебни заведения да стоят и в тях да пасат овце, а в същото време болницата да няма средства да прави едно добро лечение на своите пациенти.Д-р Шарков коментира, че ситуацията с дълговете на болниците е критична и МЗ не може да позволи да има натрупване на още задължения. Той каза, че преди десетина дни ръководството на министерството се е срещнало с управителите на областните болници и двете страни са се разбрали да не се допуска ново нарастване на задълженията. От думите на д-р Шарков стана ясно, че от 28 областни болници 8 нямат никакви дългове, на 8 те са под 2 млн. лв., а 4 имат над 10 млн. лв. Било е договорено тези лечебни заведения, които имат задължения да предприемат мерки за тяхното намаляване. Той добави, че сред областните болници няма такива, които да са заплашени от фалит. Според д-р Шарков причините за натрупването на задължения на държавните болници са най-различни . Той отбеляза, че има и такива, които се дължат на лошо управление. Аз мога да ви дам пример с една малка болница, която е психиатрична, тя е в провинцията, на която МЗ две поредни години, миналата и по-миналата, отпуска капиталови средства за ремонтни дейности в размер на 700 000 лв. Те обаче извършват ремонтни дейности за 1,5 млн. лв., след което казват – разплатете тези средства. При положение, че те не се разплащат за заплати, не се разплащат с доставчици на медикаменти, а се разплащат приоритетно с тези, които извършват ремонта, разказа той. Зам.-министърът поясни, че става въпрос за психиатричната болница в Карлуково, като добави, че сегашното ръководство не може да остане да управлява лечебното заведение.  „Здравна поща” Най-лесният начин за болниците, които имат просрочени задължения, да се справят с тях, е да се освободят от помещенията и терените, които не използват за медицинска дейност. Това каза в интервю за bTV зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. По думите му, няма смисъл от това огромни дворове на лечебни заведения да стоят и в тях да пасат овце, а в същото време болницата да няма средства да прави едно добро лечение на своите пациенти. Д-р Шарков коментира, че ситуацията с дълговете на болниците е критична и МЗ не може да позволи да има натрупване на още задължения. Той каза, че преди десетина дни ръководството на министерството се е срещнало с управителите на областните болници и двете страни са се разбрали да не се допуска ново нарастване на задълженията.
От думите на д-р Шарков стана ясно, че от 28 областни болници 8 нямат никакви дългове, на 8 те са под 2 млн. лв., а 4 имат над 10 млн. лв. Било е договорено тези лечебни заведения, които имат задължения да предприемат мерки за тяхното намаляване. Той добави, че сред областните болници няма такива, които да са заплашени от фалит.
Според д-р Шарков причините за натрупването на задължения на държавните болници са най-различни . Той отбеляза, че има и такива, които се дължат на лошо управление. Аз мога да ви дам пример с една малка болница, която е психиатрична, тя е в провинцията, на която МЗ две поредни години, миналата и по-миналата, отпуска капиталови средства за ремонтни дейности в размер на 700 000 лв. Те обаче извършват ремонтни дейности за 1,5 млн. лв., след което казват – разплатете тези средства. При положение, че те не се разплащат за заплати, не се разплащат с доставчици на медикаменти, а се разплащат приоритетно с тези, които извършват ремонта, разказа той. Зам.-министърът поясни, че става въпрос за психиатричната болница в Карлуково, като добави, че сегашното ръководство не може да остане да управлява лечебното заведение. 
„Здравна поща” 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД