Случаят Константин не е само болестно състояние

Случаят Константин не е само болестно състояниеНова драма с психичноболен мъж разтърси наскоро София. Цели 20 часа полицията не успя да се справи с болния Константин Ляков, който буйства и заплашва здравето и живота на съседите си. Агресията на болния от параноидна шизофрения се отключва по неизвестни причини. Съседи споделят, че по Нова година бил при майка си, в провинцията и когато се върнал, се променил много. Комшиите твърдят, че майката е болна от рак и това е отключило агресията. Оказва се, че баща на Константин е бившият депутат от СДС Панайот Ляков.
В събота вечерта Константин почва да хвърля предмети от прозореца на жилището си.
Изхвърля и кучето си, както и куп вещи, с които чупи коли и прозорци на съседни жилища. Чак след почти денонощие полицията успява да го прибере, след като преодоляват импровизирана барикада. Ранен е и един служител на реда.
Заради ситуацията съседите питат кой взема решенията в такива случаи. Двадесет часа полицаите чакат някой да им нареди как да се справят с Константин.
Според служители в здравното министерство случаят на Константин не е само болестно състояние, но и социално. Казано с прости думи – няма кой да се грижи специализирано за него, да следи да си взема лекарствата например. Не повече от 20% от хората с такива заболявания имат нужда от помощ от обучени асистенти. А сега съдът решава колко време Константин ще остане в специализирано заведение – вероятно до шест месеца, може би повече.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД