Старозагорските училища в грипна ваканция от утре

Старозагорските училища в грипна ваканция от утреОт утре, 28 януари, във всички училища на Старозагорска област ще бъде обявена грипна ваканция заради грипна епидемия. Това съобщиха днес от РЗИ.
В момента заболяемостта в областта е 237.11 на 10 000. Максималната епидемична стойност, при която се обявява епидемия, е 300 на 10 000. Ние обаче решихме да не изчакваме пика на заболяемостта и предпочетохме да вземем превантивни мерки, обясни за "Здравна поща" д-р Таня Перчемлиева.
Ваканцията за децата ще е от сряда до петък, включително. Учениците ще са на училище чак на 4 февруари, защото от 2 до 4 февруари имат междусрочна ваканция.
Най-много заболявания са регистрирани във възрастови групи 0-4 г. и 5-14 г. Потвърдени са 5 проби за наличието на грипен вирус А (H3N2), съобщават още от РЗИ-Стара Загора.

Конкретизиране на противоепидемичните мерки, които е необходимо да се предприемат от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ във връзка със снижаване на заболяемостта от грип и ОРЗ на територията на област Стара Загора:
* Преустановяване на свижданията
* Засилване на мерките за предпазване от вътрешно-болнични инфекции с Грип и ОРЗ по отделения
* Преустановяване на консултациите на здрави бременни жени и деца, както и на всички профилактични прегледи и имунизации
* Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца не се приемат. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения и училищата.
С цел недопускане усложнения на случаите на грип напомняме на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.
РЗИ препоръчва на населението:
- Ограничаване на социалните контакти;
- Болните с висока температура и други признаци на Грип да не провеждат самолечение;
- При наличие на симптоми за Грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа. Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите. Най-добрата предпазна мярка е ограничаване контактите с болни хора, особено за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД