Няма държавна политика в подкрепа на деца с диабет

Няма държавна политика в подкрепа на деца с диабет100 са децата на помпена терапия в България. Това заяви във Варна проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на направление „Педиатрия”.
Проф. Йотова допълни, че дебатът за лечението на диабетно болни деца у нас с инсулинови помпи е в своя разгар. Тези дни е заседавала работна група към Министерство на здравеопазването със задача да бъдат предложени действия за разрешаване на проблема с пациентите на лечение с инсулинови помпи у нас.
България продължава да бъде единствената държава в Европейския съюз, която не поема никаква част от лечението, възприето като най-доброто съвременно лечение на диабет, провеждащо се повече от 20 години по целия свят.
Преди четири години варненското дружество по ендокринология излезе със становище и предложение за решение на проблема.
До момента държавна политика по този проблем няма, но подкрепата за децата, за които единственият шанс да водят нормален и пълноценен живот, е лечението с инсулинови помпи, нараства все повече и повече, посочи проф. Йотова.
Тя допълни, че е имала поставена инсулинова помпа на малка пациентка на 15 месеца. Благодарение на това съвременно лечение родителите спестяват на детето болката от убождане 6 пъти дневно при използването на инсулинови инжекции.
Към момента диабетът във всичките му форми не може да бъде излекуван, но при добро поведение и адекватно лечение нормалния живот на пациентите без усложнения е напълно възможен. При най-малките деца честите остри инфекции създават проблеми, които преди не можеха да бъдат решени без хоспитализация. Ако се използват инсулинови помпи това не е така, каза още проф. Виолета Йотова.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД