Надзорът на касата разблокира 190 млн. лв.

Надзорът на касата разблокира 190 млн. лв.На вчерашното си заседание надзорът на Националната здравноосигурителна каса разблокира 190 милиона лева от оперативния резерв на институцията. 170 милиона ще бъдат насочени за болничната помощ, а останалите 20 – в извънболничната. С тях ще се плаща, докато новите методики  за финансиране на лечебните заведения влезнат в сила.
Управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова съобщи, че от март до края на годината болниците ще получават по 90% от това, което са похарчили през съответните месеци от миналата година и няма да им се възстановяват никакви средства, изхарчени в повече от планираното.
Това е заложено в новите методики за финансиране, които трябва да влязат в сила до края на февруари, допълни още тя. Парите, които са планувани за болнична помощ, с тези 170 милиона, които се взеха от резерва, са горе-долу 90% от реално платените за 2014 година. 5% ще има за спешност, но те ще трябва да бъдат компенсирани в следващото тримесечие, каза д-р Тодорова.
Според нея основният проблем  в, че в новия бюджет за здраве средствата за аптеките и за онколекарствата няма да достигнат, тъй като са заложени с дефицит. Така от касата се надяват да бъдат договорени отстъпки от въпросните лекарства, за да не се стигне до липсата им.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД