Броят на болните от ОРЗ в Старозагорско продължава да расте

д-р Таня ПерчемлиеваПродължава да расте заболеваемостта от остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Старозагорска област, съобщиха днес от РЗИ, Стара Загора. През седмицата 5-11 януари броят на регистрираните болни е 174.03 на 10 000, докато в предходната седмица цифрата е бил 161.7 на 10 000. Заболеваемостта е обичайната за сезона. Все още сме далеч от епидемични стойности, но от днес РЗИ започна вземането на проби от пациенти с типична клинична симптоматика за грип. Те ще бъдат изпращани в Националната референтна лаборатория, където ще бъдат изследвани за наличие на грипен щам, обясни д-р Таня Перчемлиева.
Според нея, съвсем типично за януари, заболеваемостта най-вероятно ще продължи да расте плавно. За епидемия обаче може да се говори в случай, че тя достигне 300 на 10 000.
Увеличават се и заболелите от вирусни инфекции. През седмицата от 5 до 11 януари са регистрирани нови 55 случая на варицела. Това са предимно деца, които посещават детски градини или ясли. Повишаването също е типично за този сезон и не надвишава стойностите за същия период на миналата година, каза д-р Перчемлиева.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД