90% от болниците ни били без детски хирурзи

90% от болниците ни били без детски хирурзиРодителите на 8-годишното дете, което миналата седмица почина пред болницата в Разград, ще си търсят правата в съда. Това заяви бащата на момчето в интервю за Нова телевизия. Според него вината за случилото се е на лекарите, които не са реагирали адекватно. "Ще заведем дело, ако трябва до София ще стигне работата", закани се той.
Момчето почина на 28 декември 2014 г. пред Спешното отделение на разградската болница, заради токсичен колит. По първоначална информация то се е нуждаело от спешна операция, но поради липсата на детски хирург е пренасочено към Варна, която е на 130 километра. Детето и родителите му обаче изобщо не са успели да тръгнат. Семейството поискало линейка да откара момчето във Варна, но такава не му била осигурена.
Случаят тепърва се разследва. Работната диагноза е илеус, но е имало още изследвания, които е трябвало да се направят, заяви д-р Гечо Жеков, изпълнителен директор на болницата в Разград. Той добавя, че лечебното заведение не разполага с детски хирург и затова децата се насочват за операции във Варна.
Междувременно председателят Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира, че 90% от болниците в страната не разполагат с детски хирург. По думите му, два съществени фактора са довели до инцидента в Разград. Първо не е оказана достатъчна и навременна медицинска помощ и второ – медицинският стандарт по обща хирургия и детска хирургия забраняват на хирурзите в Разград да оперират деца. Ако го оперира и се стигне до най-лошото, директно заминава в затвора, заяви той. Д-р Кацаров добави, че токсичният колит е лечимо заболяване и в повечето случаи дори не се налага операция. Така че може би и в случая от Разград заболяването на детето е било лечимо, отбеляза той.
Междувременно от пресцентъра на МЗ съобщиха, че министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, зам.-министър д-р Ваньо Шарков и националният консултант по хирургия проф. д-р Красимир Иванов ще посетят днес лечебното заведение.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД