Неинвазивните тестове за пренатална диагностика са само скринингови

д-р Милка СалджийскаВ последните 3-4 години в пренаталната медицина все повече популярност добиват неинвазивните тестове за пренатална диагностика на плода (NIPT). Тези тестове са създадени на базата на факта, че в бременния женски организъм има фетална кръв, която носи съответно фетална ДНК на плода. От бременната жена се взима венозна кръв за изследвания, които могат да индикират различни хромозомни заболявания на плода.
Неинвазивните тестове, които се предлагат в различните страни по света, са над 30 вида, обяснява д-р Милка Салджийска, акушер-гинеколог в МБАЛ „НиаМед”. В България се предлагат три вида – Harmony, Panorama, Prenatest. За тях има сетове (окомплектовки), както и ваконтейнери, в които се съхранява вече взетата кръв. Тя не се обработва и изследва у нас, а заминава за САЩ. След това българските лекари и болници, работещи с тези тестове, в рамките на около 15 дни получават резултатите.
Harmony и Panorama оценяват наличието на тризомия 21 при плода. Твърди се, че те диагностицират синдром на Даун на 99%, синдром на Едуардс на 96%, синдром на Патау на 92% от изследваните бремени. Panorama може освен гореизброените, да диагностицира и синдром на Търнър и синзром на Ди Джордж. Затова ние в МБАЛ „НиаМед” препоръчваме на жените, които искат да си направят неинвазивни тестове, да изберат точно Panorama. Той ни дава възможност за разпознаване и на допълнителни синдроми и мозаицизми. Има обаче и други мозаицизми, които не могат да бъдат диагностицирани тези тестове. Много е важно да се знае, че те не са диагностични, а скринингови. Те са сравнително нови за пренаталната медицина и въпреки, че досегашните резултати дават 99% разпознаваемост на синдром на Даун, например, не може да се твърди, че това е процентът, с който със сигурност плодът страда от това заболяване. За да се установи дале това е така със 100 процента увереност, след неинвазивните са задължителни инвазивните тестове. След тях вече може да се реши окончателно какъв ще е изходът от бременността и тогава майката да вземе решение дали бебето да бъде запазено или премахнато, каза д-р Салджийска.
Според акушер-гинеколозите най-добре е неинвазивни тестове да бъдат направени в първия триместър от бременността – 11-13-а седмица. Може и малко по-късно, но в края на бременността те вече губят смисъла си, защото при евентуални увреждания е късно плодът да бъде отстранен.
Безспорно неинвазивните тестове ще продължат да набират скорост и ще стават все по-прецизни. Някои жени ги предпочитат, защото са по-малко проблемни за тях самите от инвазивните. Засега обаче не можем да кажем, че те са в състояние да дадат категорична картина на евентуални увреждания при плода. Затова най-важното за една бъдеща майка си остава базисното изследване с ултразвук, след което при съмнения се преминава към следващите стъпки, една от които е инвазивният тест, заяви д-р Милка Салджийска.  
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА  

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД