Увеличават се болните от ОРЗ в Старозагорско

д-р Таня Перчемлиева Расте броят на болните от остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Старозагорска област. През седмицата от 15 до 21 декември те са били 113.84 на 10 000, а в периода от 22 до 28 декември цифрата е 179.10 на 10 000, съобщи д-р Таня Перчемлиева от РЗИ-Стара Загора.
С тази статистика областта се нарежда сред първите в страната по заболяемост от ОРЗ. Въпреки това не можем да говорим за епидемична ситуация. Заболяемостта е обичайна за сезона и е далеч под стойностите, при които се обявява грипна епидемия, а те са 333 на 10 000, обясни д-р Перчемлиева. Според нея, е трудно да се прогнозира кога и дали изобщо грипна епидемия ще застигне региона. Безспорно болните се увеличават. Като се има предвид и фактът, че сега много от хората почиват, посещенията при лекар са по-малко, но най-вероятно в работните дни след празниците ще се увеличат. Обикновено в областта грипна епидемия обявяваме в дните около края на януари, но не можем на базата на сегашните данни да прогнозираме дали и тази година ще се случи така, каза д-р Перчемлиева.
Според нея, не отговарят на истината твърденията в някои медии, че Старозагорска област е сред първите в страната по заболяемост от вирусна пневмония.
Всяка година от 1 декември РЗИ започва да следи броя на заболелите, като събираме данни от вътрешното и от детското отделение на МБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“. От 1 до 28 декември броят на заболелите от вирусна бронхопневмония е бил 430. Традиционно заболелите възрастни са значително по-малко от децата. Техният брой е 72. Само в седмицата от 22 до 28 декември са регистрирани 108 болни от пневмония. От тях 17 са възрастни. Цифрите са обичайни за зимния сезон. За справка – през 2013 г. броят на заболелите в периода 1-28 декември е бил по-голям – 569 души, обясни д-р Таня Перчемлиева.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД