Лекари чакат над 6 млн. за компенсиране на пенсионерските такси

Лекари чакат над 6 млн. за компенсиране на пенсионерските таксиСумата, дължима на общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболничната помощ и денталните лекари за компенсиране на потребителската такса на пенсионерите, е в размер на 6 393 771.00 лв. Това съобщиха от здравното министерство.
Дължимите средства са за четири месеца - август, септември, октомври и ноември. Прекъсването се дължи на факта, че първоначално заложените средства в бюджета на ведомството за компенсациите възлизаха едва на 8 млн. лв. за цялата 2014 г. Още преди приемането на бюджет 2014 имаше предупреждения, че парите няма да стигнат.
Прогнозите бяха, че след около осем месеца ще трябва да се търсят допълнителни резерви. След първото плащане от близо 1,5 млн. лв. за месец пък стана ясно, че прогнозите са грешни и средства ще има до средата на годината.
Последните разчети показаха, че нужната сума в действителност е почти двойно по-голяма от заложената: 15 млн. лв. за година.
Средствата бяха осигурени едва с втората актуализация на държавния бюджет, когато на здравното ведомство бяха отпуснати 24,2 млн. лв.
От ведомството уточниха, че шестте милиона ще бъдат преведени към здравната каса до 19-ти декември.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД