Не по-малко от 800-1000 лв. заплата за спешните медици през 2015 г.

д-р Петър МосковПрез следващата година заплатите на медиците, които работят в натоварените и отдалечените центрове на Спешна помощ и техните филиали ще се изравнят с тези в болниците. Това каза в интервю за бТВ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отбеляза, че лекарите ще получават не по-малко от 800-1000 лв. По думите му, през 2015 г. средната заплата в системата на Спешна помощ ще се увеличи с 20 на 100. Той също така отбеляза, че от средата на годината ще има средства от еврофондовете, с които ще се обнови автопарка и ще се ремонтират спешните центрове. Министърът заяви, че целта на всички подобрения е в края на 2016 г. България да разполага с квалифицирана спешна помощ, която да пристига на адресите в рамките на 15 мин. след подаването на сигнала.
По думите на д-р Москов, ще има ясно регламентиран спешен пакет и линейки няма да пътуват, само за да измерят температурата на болен. Той каза, че това ще бъде регламентирано в наредбите и стандартите и че МЗ разработва протокол, който ще отсява ненужните обаждания на спешния телефон 112.
Д-р Москов също така каза, че ще се бори за това здравнонеосигурените да усетят разликата в това, което получават те и това, което се полага на хората, които си плащат вноските. Той отбеляза, че няма да има законова търпимост към тези, които не плащат своите вноски и че здравното осигуряване е задължение.
Междувременно д-р Москов потвърди, че поддържа своята теза, че няма да позволи лекарите да бъдат бити по време на работа и че трябва да се осигури тяхната охрана. Той отбеляза, че в много от ромските махали, където е имало такива инциденти, липсва държавата и затова се стига до подобни случаи. По отношение на обвиненията във фашизъм срещу неговите изказвания министърът иронично попита: „Ако защитата на правото да упражняваш професията си наричаме „фашизъм”, как да наричаме хората, които бият – антифашисти ли?”
Социалното неравенство не може да поражда специфични права. Ако това, че си социално слаб те прави във възможността и в легитимността да биеш лекари, да биеш полицаи, то тогава всеки български пенсионер би трябвало тук да е направил това. Очевидно не е въпрос на социално неравенство, а на конкретно отношение, каза още министърът.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД