Цветелин Кънчев иска Москов да се извини за нападките срещу роми

Цветелин КънчевЛидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев коментира изказването на министъра на здравеопазването Петър Москов, в което той зяви: Дотук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат...От утре, навсякъде където е имало такива инциденти, екипи на СП ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията. Когато е възможно и както е възможно".
Тази сутрин в ефира на Нова телевизия ромският лидер заяви, че от партията му настояват виновните за нападенията над спешни медици да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Във всички случаи обаче в кражбите на "бялата мафия" и източването на НЗОК не участвали роми. Отделно, че в 10 случая на кражба на еврофондове нямало нито един случай на кражба от страна на роми.
Кънчев заяви, че ромите правят дребните проблеми, а останалите големите. Ромският лидер нападна министъра, че не може да се справи с проблема и си търси причина, с която да оправдае провала си.
От своя страна Москов отговори на обвиненията, посочвайки че помни какво е хипократовата клетва и в какво се е клел. Той допълни, че социалното неравенство не поражда специални права.
Министърът на здравеопазването поиска помощ от Кънчев, за да се разреши въпросът с влизането на екипи на спешната помощ в ромските махали. На това ромският лидер отговори, че би могъл да се ангажира, само ако Москов се извини за направеното вчера изказване и да спре да поставя всички под общ знаменател.
Москов отказа да се извини и посочи, че не дели злосторниците на расова основа. Все пак той припомни, че 80% от случаите на нападения над спешни медици са се случили в ромските махали (175 от общо 227 случая).
Десислава Каталиева от Националния алианс на работещите в Спешната помощ беше категорична, че най-често агресията идва от не от пациента, колкото от неговите близки. Тя обясни, че й е трудно да си върши работата, докато около нея хвърчат заплахи за саморазправа.
Как да си вършим работата, ако не ни е гарантирана сигурност, попита експертът. Тя беше категорична, че за първи път Москов се е извинил на спешните медици за условията, в които работят.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД