30% от родителите у нас пушат пред децата си в затворени помещения

30% от родителите у нас пушат пред децата си в затворени помещенияСпоред Световната здравна организация, страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40%. По данни на Българското дружество по алергология (БДА) от алергичен ринит в България боледуват около 20 – 25% от хората, а от бронхиална астма около 8-9% от населението, като съотношението е 2 към 1 в полза на децата.
Тези данни бяха оповестени днес на пресконференция, на която се представиха резултатите от информационна кампания „Дишай свободно“. Тя бе реализирана сред четвъртокласниците на 10 столични училища в периода 20.10 – 07.11.2014 г. Сред повече от 750 деца в София бе проведена и анкета за познанията им за вредата от тютюнопушенето. Резултатите от нея показват, че 98% от тях смятат, че пушенето е вредно, а 73% от тях са отговорили, че вредният навик вече не е модерен. На въпроса "Имате ли приятели, които пушат" близо 32% от анкетираните ученици отговарят положително.
Най-ранната възраст на приятелите пушачи е 9 г., а средната възраст - 27 г. Това е така, тъй като "под приятели" децата съобщават и за свои познати и роднини, много често родители, баба и дядо.
Тревожни са данните, че около 28% от анкетираните деца отговарят, че родителите им пушат пред тях в затворени пространства. Някои от тях споделят, че дори и когато помолят родителите си да не пушат пред тях, те не се съобразяват с тяхното желание.
Приблизително 38% от децата в САЩ са изложени на тютюнев дим в дома си, а 23.8% са родени от майки, пушили по време на бременността. Във Великобритания около 9% от децата между 9 и 15 години са активни пушачи, а в САЩ децата пушачи са повече от 3 милиона. В световен мащаб, един на всеки пет ученика (9-12 клас) и около 7% от осмокласниците са активни пушачи. Тютюнопушенето се асоциира с десетократно повишен риск за смърт от хронично обструктивно белодробно заболяване. Според данни на СЗО, към момента в световен мащаб около 5,1 милиона души умират всяка година от употребата на тютюн.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД