Здравната система е длъжник на малките хора

Здравната система е длъжник на малките хораЗдравеопазната ни система е длъжник на хората със скелетни дисплазии, достъпът до медицински услуги за „малките хора” е силно ограничен и реално те не получават необходимите консултации, изследвания и лечение. За това алармираха днес от организацията „Малките български хора” на пресконференция дискусия в София.
Много от нас с месеци не могат да получат направление за преглед от невролог, неврохирург или ортопед, а така също и за образни изследвания, стойността на стабилизиращите системи не се покрива от здравната каса, а това ни обрича на влошаване и обездвижване, отношението на ТЕЛК е пренебрежително и бюрократично, посочи председателят на организацията Светослав Чернев.
В общественото пространство се тиражира една дълбоко погрешна теза за необходимостта от операции за удължаване на крайниците при хора като нас, но истината е съвсем друга, допълни той. Някои от нас в много редки случаи се нуждаят от подобна интервенция, но не това е основната ни потребност, каза още Светослав Чернев. За нас е важно да имаме безпроблемен достъп до специалист и до рехабилитация, до образни изследвания и редовно проследяване, което ще определи конкретните нужди на всеки и точния момент, в който трябва да се осъществи някаква манипулация или операция, посочи председателят на организацията. Крайно време е да се помисли и за изграждането на специализиран център, един вид защитено пространство, в което да можем да се събираме и общуваме, да имаме наблюдение от медицински специалисти, да провеждаме рехабилитация и да получаваме подкрепа от психолог и психотерапевт, призоваха хората със скелетни дисплазии.
В близко време от организацията ще предприемат действия пред институциите и ще внесат исканията си, ще търсят съдействие от националния омбудсман и комисията за защита от дискриминация, стана ясно още днес по време на дискусията.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД