Здравинят министър Петър МОСКОВ: Реформата ще бъде проведена в следващите 2 години

Петър МосковРеформата в здравеопазването ще бъде проведена в следващите две години. Това каза в интервю за bTV министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отбеляза, че когато се говори за нуждата да се промени нещо, трябва да се говори за това хората да получават по-добро отношение и базирано на оценка на качеството лечение. И лекарите, реалните изпълнители на медицинска дейност, да получават по-големи възнаграждения. Това на нормален човешки език означава реформа и тя ще бъде проведена в следващите 2 години, заяви министърът.
От думите на д-р Москов стана ясно, че планираните от него реформи ще са основно в няколко направления.
Освен създаването на интегрирана информационна система в рамките на следващата, за което вече говори няколко пъти, министърът каза, че предстоят промени и в болничната помощ. Той отбеляза, че през следващата година ще започне функционално и административно сливане на болници на регионален принцип. На въпроса дали ще съкращава лечебни заведения д-р Москов отговори: Разказът за това как трябва да изглежда болничната и въобще структурата на системата на здравеопазване, не е свързан със самурайски меч и някакво сатрапско административно разправяне с едно или с друго. А е свързано първо с наличието на задължителна национална здравна карта, която към този момент не отговаря на нещо различно, освен на математически показатели – брой жители на определено място, брой легла, брой болници. Когато това нещо бъде базирано на нуждите, а именно, че ако говорим за карта на регионален принцип, тя трябва да бъде с ясното отчитане на възрастовите характеристики на населението в този регион, на спецификите на заболяванията в този регион, може би свързани с определен тип заетост, може би свързани с определен тип природни дадености. И тогава от това ще произтекат обективните нужди.
По отношение на промените, свързани с въвеждането на електронно здравеопазване д-р Москов каза, че част от тази система е създаването на индивидуални пакети от услуги за извънболничната помощ. Има различни типове граждани – здравноосигурени. Младият, здравият, условно младият и здрав има определен лимит на прегледи, изследвания, кръвни картини и т.н. По-възрастният, с хронични заболявания, дори независимо от възрастта, има друг заложен в собствената си здравноосигурителна карта такъв лимит. Това не означава промяна на солидарната система. Означава, че вие носите своето право на здравноосигурен, не чакате талон, а вашият лекар самоопределя медицинската необходимост да го използвате в момента, обясни той. Министърът отбеляза, че в момента в системата на извънболничната помощ талоните се разпределят по административен път и те понякога са предмет на немедицински взаимоотношения, на търговия между различните нива на здравната система.
Запитан дали ще успее да въведе електронното здравеопазване д-р Москов каза, че когато има желание и няма оказване на натиск, той може да поеме този ангажимент. Той добави, че върху него не може да бъде оказван натиск, защото е шумен човек. Като положителен фактор, за да направи обещаното, министърът посочи и яснотата какво иска да постигне и ясните времеви параметри, които са свързани с българското законодателство. Д-р Москов също така добави, че създаването на интегрираната информационна система няма да струва скъпо. Той защити необходимостта от нейното въвеждане с това, че ще се създаде прозрачност в системата на изразходване на публичните средства. По думите му, също така тя ще доведе до преминаване от начин на финансиране на услуга към начин на финансиране на резултат. В момента се финансира услуга – вие сте преминала през болницата, там е подадена услуга, а какъв е резултатът от тази услуга, вече финансиращият орган не го интересува толкова. Сега ще трябва да започне да го интересува. Затова казвам, към момента нито аз, нито който и да било друг може да ви каже дали вложените публични средства в лечението на всеки един български гражданин са максимално ефективно насочени, дали вложените десетки, стотици хиляди, понякога в конкретно медикаментозно лечение, са с някаква ефективност и дали следващата година трябва да се продължи по този начин. Въвеждането на електронната система дава ясна система от критерии, ясна система от индикатори за това дали определено количество пари, дали определен тип терапия, която струва, която струва определен тип пари на фонда, води до ефект – както за индивида, така и за обществото като цяло. И оттам нататък това е оръжие в ръцете на касата, която трябва да се превърне в нещо различно от това, което е сега, обясни министърът.
Запитан дали ще бъде премахната преференциалната потребителска такса за пенсионерите от 1 лв., д-р Москов заяви, че не смята да прави това. Той обаче отбеляза, че е необходимо да бъде променена системата за заплащане на останалата част от таксата на лекарите. Министърът отбеляза, че лекарите не могат да бъдат потърпевши от това, че държавата провежда социална политика спрямо пенсионерите. Защото в момента ние взимаме част от таксата, която трябва да бъде част от възнаграждението на лекаря им, а след това по някакви административни пътища това трябва да се възстановява. Между другото, в бюджета за тази година нещата не изглеждат добре от гледна точка на финансирането – планирали сме около 7 млн., реалният разход ще е 15 млн. Това, което казвам е, че когато правиш социална политика, тя трябва да бъде социална политика на държавата, а не социална политика за сметка на този, който извършва услугата, каза той.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД