Д-р Анелия БОТЕВА, специалист УНГ: Не подценявайте вирусните заболявания и дори хремата

д-р Анелия БотеваВ момента в наличност са всички вируси, действали през лятото, и т. нар. есенни вируси. Причината вероятно е в прекалено влажното, сравнително хладно лято и в също така влажната есен. Заболяванията са чести и във всички възрастови групи, е наблюдението на д-р Анелия Ботева, специалист УНГ. Нейният съвет е да не се чака повече от два дни, преди да се отиде при специалист, да не се подценяват вирусните заболявания и хремата, защото дори на пръв поглед елементарни оплаквания те могат да доведат до сериозен проблем. Раздутата, набъбнала лигавица при синуит, освен че води до специфичната вакуумна болка в главата, причинена от липсата на вентилация, води и до задържане на секрети, които лесно могат да доведат до възпаления.
Вирусните отити също зачестяват. Вирусите могат да атакуват нервите, подкожните капиляри. Появата на т.нар. кръвенисти були в ухото води до внезапна, много остра болка и кървене от ухото. Повечето пациенти едва тогава отиват при специалист. Лечение има и рядко остава траен проблем, но вирусът може да стигне при липса на адекватно лечение до вътрешното ухо, да атакува слуховия нерв, водейки до загуба на слуха, да наруши центъра на равновесие. Възможно е наслагването и на бактериална инфекция към вирусната и усложняване на процеса на лечение и възстановяване, уточнява специалистът.
И при синуити, и при вирусни отити винаги е добре да се осигури вентилация, защото и в двата случая проблемите са вследствие основно на набъбнала лигавица и задържане на секрети. На практика това означава впръскване на подходящи, изписани от специалист спрейове. Дори елементарното дъвчене на дъвка при проблеми с ушите облекчава състоянието, казва д-р Ботева.
Пациентите с хронични синуити е добре да проведат курс на физиотерапия още преди началото на есенно-зимния сезон, но физиотерапията е полезна за тях по всяко време. За съжаление, повечето се сещат едва след като вече са се разболели и физиотерапията им служи не за превенция, а за възстановяване. При хроничните отити също се препоръчва физиотерапия.
Във всички случаи укрепването на имунната система с най-подходящите за конкретния човек средства, е най-добрата защита. Дали с повишена консумация на плодове и зеленчуци, дали с витаминови комплекси или прополис - няма значение, стига да се постига ефект. Много мощно средство е спортът, казва д-р Ботева. Физическата активност и високият тонус на организма гарантират по-малко проблеми и по-бързо възстановяване, дори ако вече е настъпила вирусна инфекция, а често са изключително добра превенция срещу болестите.
Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД